• Vrijwilliger

Het mooiste aan vrijwilligerswerk? Dat bewoners genieten!

Dit is Peter! Peter is sinds één jaar vrijwilliger bij Vonderhof en Brunswijck. Waarom hij vrijwilligerswerk doet?

Hij werkte eerder in de zorg maar werd arbeidsongeschikt. Peter wilde wél graag iets doen. Op een dag is hij bij Vonderhof binnengelopen. Tot een tijdje geleden had hij vooral één op één contact met ouderen. Een bakkie doen, wandelen of gewoon even gezellig kletsen. 

ADL-taken als vrijwilliger

"Dat doe ik nu niet meer. Ik doe mee aan de ADL pilot. Als iemand die voorheen in de zorg werkte, liep ik ertegenaan dat als iemand een vraag stelde, ik niet mocht helpen. Denk aan iemand helpen met naar het toilet gaan. Of van een rolstoel naar een stoel verplaatsen."

Peter loopt nu rond op de afdeling. Zo is hij regelmatig te vinden in de huiskamer. "Mocht een bewoner dan op de bel drukken, loop ik erheen. Ik vraag dan of ik kan helpen." Ouderen reageren vaak verrast en zijn heel blij als Peter aanbiedt om te helpen.

De afdeling moet er natuurlijk ook voor open staan en het uit handen durven geven. Dat is best een stap, maar gaat uitstekend bij Vonderhof. "We hebben hier met z'n allen over gepraat. Wat vindt het team? Maar ook: wat wil ik doen? Per vrijwilliger is het natuurlijk verschillend welke ADL taken je wil uitvoeren. Dit stem je met elkaar af."

"Wat ik het mooiste vind aan vrijwilligerswerk? Dat is niet één moment. Het zijn alle momenten dat je ziet dat bewoners genieten of zich voor je openstellen. Of iets vertellen wat ze moeilijk vinden om te vertellen. Daar doe ik het voor!"

Vrijwilliger worden bij Vitalis?

Heb je een paar uur per week over en wil je die zinvol invullen? Kom dan als vrijwilliger bij Vitalis werken en lever een waardevolle bijdrage aan het leven van ouderen.

vrijwilliger