Britt van der Heijden: Verpleegkundige bij Vaandelhof
Ik voel me echt welkom. De begeleiding is goed en je wordt gelijkwaardig behandeld.

Altijd wilde ik al iets in de zorg gaan doen, dus mijn schoolkeuze was niet heel moeilijk. Mijn eerste stage tijdens mijn verpleegkundige opleiding was in het ziekenhuis. Dat beviel me niet zo. Het was er groot en hiërarchisch, voelde me ‘maar een stagiaire’. Wel een leerzame tijd, ik kwam erachter wat ik NIET wilde.

Toen kwam ik bij Vitalis terecht op de afdeling Vaandelhof in de Grijze Generaal in Eindhoven. Dat was gelukkig andere koek. Ik werd er warm ontvangen, voelde me echt welkom. De begeleiding is goed en je wordt gelijkwaardig behandeld. Mijn opleiding heb ik inmiddels succesvol afgerond en sindsdien ben ik in dienst bij Vitalis. Ik zit er helemaal op mijn plek. Het voelt alsof ik een eerlijke kans krijg om te laten zien wat ik in me heb.

In Vaandelhof zitten cliënten met onbegrepen gedrag. Denk aan iemand met dementie in combinatie met agressie, mensen met het syndroom van Korsakov, iemand met loopdrang.

Het betreffen tijdelijke opnames op een gesloten afdeling, vanwege hun eigen veiligheid. Het is soms best heftig. Ze begrijpen niet altijd waarom ze niet naar huis kunnen, of naar buiten. Per cliënt moet je daar verschillend mee omgaan. Dat maakt het werk ook zo interessant.

Elke dag ga ik met een voldaan gevoel naar huis. Je doet wat je kan om ze een goede dag te bezorgen. Dit werk gaat veel verder dan wassen. De psychische kant en persoonlijke aandacht is veel belangrijker. Soms pakt een cliënt onverwachts mijn hand en zegt zacht “Dankjewel Britt!”. Of die dankbaarheid ook van de familie.

Die kleine erkenningen, daar smelt ik van.

Een half jaar geleden deed ik een opnamegesprek van een nieuwe cliënt. Mevrouw had dementie en was daarbij erg agressief. Ik bouwde een band met haar op, had echt een klik met haar. Haar toestand werd helaas van kwaad tot erger. Met de dag werd ze agressiever én ongelukkiger. Haar wens was euthanasie. Dat ging niet want ze was wilsonbekwaam. Na maanden gesprekken gevoerd te hebben, vond er palliatieve sedatie plaats. Zowel de familie als ik waren erg verdrietig, maar ook dankbaar. Dit wilde ze.

Wat ik studenten zou willen meegeven? Wees initiatiefrijk!

Laat van je horen, durf te vragen: waarom dit, waarom dat? Het is jóuw leerproces! Niet bang zijn dat je ‘maar een stagiaire’ bent. Wij willen collega’s die doorzettingsvermogen hebben, passie voor dit vak hebben, niet vies zijn van hard werken en ook een beetje humor hebben.


Wellicht is de psychatrie ook iets voor jou? Bekijk onze vacatures of kom eens langs tijdens ons vrijblijvende koffie-uurtje. Werken bij Vitalis

  • Werken met en voor ouderen en kwetsbare doelgroepen
  • Kleine teams die dichtbij de bewoner staan
  • Eigen verantwoordelijkheid met vitale teams
  • Nascholing, verdieping en inspiratie bij Vitalis Academie
Meer over werken bij Vitalis  ›