Flip Backx - Stage lopen in de zorg, is dat leuk?

Als je Verpleegkunde studeert, is de kans groot dat je verpleegkundige wilt worden en is het vanzelfsprekend dat je tijdens je studie dan ook stage in de zorg gaat lopen. En als je Sportkunde studeert, denk je snel aan een gymleraar en aan een stage in het onderwijs. Toch moet je tijdens deze vrij nieuwe studie ook een jaar stage lopen in zorg. Vaak is dat bewegen met ouderen. Maar is dat wel leuk? Flip Backx (21 jaar) vertelt… 

“Ik zit nu in het tweede jaar van Sportkunde op de Fontys in Eindhoven. Sportkunde is een brede studie, je kan nog alle kanten op. Je kon inschrijven voor stage op Vitalis Brunswijck op basis van inloting. Gelukkig werd ik het. Vorig jaar had ik er al eens 2 dagen stage gelopen, dat was mijn eerste kennismaking met werken met ouderen. Dat beviel me bijzonder goed. 

Dat ik deze doelgroep zo leuk zou vinden had ik niet verwacht. Ouderen zijn aardig, dankbaar, gezellig en rustig. Je kunt er een goed gesprek mee voeren. Heel anders dan werken met kinderen. Het is een mooie omgeving. Het is heel afwisselend, soms werk je in groepjes, soms individueel. We organiseren allerlei activiteiten. Het is prachtig om te zien hoe de cliënten genieten van Dansen op Muziek, elke dinsdagochtend. Ook ondersteunen we de therapeuten. We kunnen de cliënten zo net iets meer aandacht geven. Met een ballon overtikken, klinkt heel simpel, is het ook, maar plezier dat ik dan samen heb met de cliënt.

Cindy Tenbült (25) is stagebegeleider bij Vitalis: “Omdat ik dezelfde studie als Flip heb gevolgd kan ik me heel goed inleven. De studie is erg leuk, je leert veel verschillende doelgroepen kennen. Zowel in theorie als in praktijk. Ik herken wat Flip zegt, die dankbaarheid. Je kunt ouderen ontzettend blij maken met een klein dingetje, je kunt echt iets voor ze betekenen.” 

Flip: “Werken in een bejaardenhuis klinkt niet erg aantrekkelijk. Het is moeilijk dat imago te veranderen. Het zou goed zijn om vóór je studiekeuze al eens in aanraking te komen met ouderen. Bijvoorbeeld ook al een korte stage op Voortgezet Onderwijs. Je weet anders toch niet wat het is? Je weet niet waarvoor je kiest. Wat ik later wil worden weet ik nog niet precies. Ik heb nog even de tijd om daarover na te denken. Maar het gaat zeker raakvlakken hebben met bewegen met ouderen.”


Werken bij Vitalis

  • Werken met en voor ouderen en kwetsbare doelgroepen
  • Kleine teams die dichtbij de bewoner staan
  • Eigen verantwoordelijkheid met vitale teams
  • Nascholing, verdieping en inspiratie bij Vitalis Academie
Meer over werken bij Vitalis  ›