Chantal Simons: Verpleegkundige bij Parc Imstenrade
Als je eenmaal je plek hebt gevonden, voelt het als familie

Chantal Simons is 22 jaar en komt uit Bocholtz. Ze is verpleegkundige bij Vitalis Parc Imstenrade in Heerlen, luxe huurappartementen met zorg/ondersteuning op maat.

Oudere mensen zijn vaak zo lief, maken leuke grapjes en hebben mooie verhalen te vertellen. Altijd al wilde ik met bejaarden werken. Thuis hebben we een horecabedrijf. Bijna automatisch ging ik daar werken en hoewel ik werken in de horeca hartstikke leuk vind, bleef het altijd wringen. Toen ben ik de verpleegkundige BBL-opleiding gaan doen op het Arcus College in Heerlen. Het was de juiste keuze. Nu werk ik parttime thuis in het bedrijf en parttime bij Vitalis. Voor mij de ideale combi!

Ik ben natuurlijk best nog jong en in het begin was ik nog wat onzeker. Je hebt dan in theorie wel je diploma, de praktijk is toch anders en moet je leren door te doen. Het is heel fijn als er dan een team achter je staat die dat aanvoelt, die dat begrijpt, die je daarin begeleidt en waar je altijd op kunt terugvallen.

Ik merk dat ik nog elke dag groei, voel me steeds zekerder.

Je bouwt een speciale band op met de cliënten. Als iemand komt te sterven, is dat heel verdrietig maar het hoort er nu eenmaal bij. Een van de mooie momenten vind ik dan ook de troost en uitspraak van dankbaarheid die dan worden gegeven aan elkaar. Een cliënt zei een keer tegen me in een van haar laatste minuten: “Beloof me dat je goed voor jezelf blijft zorgen”. Dat hakt er wel in. Je raakt zo gehecht aan iemand.

Laatst was ik flink ziek. Hoeveel reacties ik dan ontvang van bewoners, prachtig. Die warme betrokkenheid, dat vind ik echt heel fijn! Hetzelfde geldt voor mijn collega’s. Als je eenmaal je plek hebt gevonden, voelt het als familie. Daarnaast heb je in het werk genoeg uitdaging. Hoewel je ook van de dagelijkse dingen moet houden, want je hebt heftige en rustige dagen. Wil je je blijven ontwikkelen? Wil je meer weten over wondzorg, ergotherapie of medicijnen? Er zijn heel veel mogelijkheden en je wordt ook gestimuleerd om dat te doen, daar krijg je ruimte voor.

Soms zijn cliënten in het begin wat gesloten. Er moet natuurlijk eerst vertrouwen komen. Door gewoon jezelf te zijn, lief te zijn, écht te zijn, win je dat vertrouwen en stellen ze zich open. Ik kan me geen dankbaarder beroep bedenken dan werken in de zorg. Die lach op dat gezicht als je binnen komt lopen. 


Werken bij Vitalis

  • Werken met en voor ouderen en kwetsbare doelgroepen
  • Kleine teams die dichtbij de bewoner staan
  • Eigen verantwoordelijkheid met vitale teams
  • Nascholing, verdieping en inspiratie bij Vitalis Academie
Meer over werken bij Vitalis  ›